ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΓΕΣΥ
Τηλ επικοινωνίας: 99647272
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΓΕΣΥ
Τηλ επικοινωνίας: 99647272
Signed in as:
filler@godaddy.com
Του Δρ. Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη,
Η νόσος Kawasaki (Kawasaki Disease - KD) είναι ένα κλινικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από ψηλό πυρετό που διαρκεί για περισσότερες από 5 ημέρες και κάποια συνοδά κλινικά σημεία.
Πήρε το όνομά του από τον Ιάπωνα ιατρό Tomisaku Kawasaki ο οποίος το περιέγραψε πρώτος το 1967. Προσβάλλει παιδιά μικρής ηλικίας (το 90% αφορά παιδιά <5 ετών).
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Απαραίτητο σύμπτωμα είναι ο πυρετός που διαρκεί για περισσότερο από 5 ήμερες και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάποια άλλη πάθηση. Συνήθως ο πυρετός είναι ψηλός, συνεχής και δεν υφίεται με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής. Χωρίς θεραπεία ο πυρετός υποχωρεί συνήθως στις 10-14 ημέρες.
Εκτός από τον πυρετό ο ασθενής με KD μπορεί να εμφανίσει όλα ή κάποια από τα παρακάτω κλινικά σημεία.
- Επιπεφυκίτιδα (‘’κόκκινα μάτια’’): μπορεί να εμφανιστεί τη 2η - 3η ημέρα πυρετού. Είναι πάντοτε αμφοτερόπλευρη και άσηπτη.
- Αλλοιώσεις στόματος: χειλίτιδα (‘’σκασμένα’’ χείλη), ερυθρότητα φάρυγγα, ερυθρότητα γλώσσας (‘’γλώσσα σαν φράουλα’’)
- Εξάνθημα: μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
- Τραχηλική λεμφαδενοπάθεια: διόγκωση λεμφαδένων η οποία συνήθως είναι ετερόπλευρη. Εμφανίζεται λιγότερο συχνά από τα υπόλοιπα σημεία.
- Αλλοιώσεις παλαμών-πελμάτων: Οίδημα παλαμών - πελμάτων στα οποία στη συνέχεια εμφανίζεται απολέπιση στην περιοχή κοντά στα νύχια. Η εμφάνιση της απολέπισης εμφανίζεται συνήθως 2 βδομάδες μετά την έναρξη της νόσου (αποτελεί αργοπορημένο κλινικό σημείο)
Ποια είναι η αιτία;
Η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη. Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι ιοί (πιο πρόσφατα και ο COVID-19), βακτήρια και περιβαλλοντικοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να πυροδοτούν τη νόσο ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί σαφής αιτιολογικός παράγοντας. Πιθανολογείται και η ύπαρξη μιας γενετικής προδιάθεσης σε ορισμένα άτομα ούτε αυτό όμως έχει επιβεβαιωθεί.
Είναι κολλητική;
Παρ'όλο που δεν γνωρίζουμε επακριβώς την αιτία, δεν αναφέρεται καμία μετάδοση από άτομο σε άτομο.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Δεν υπάρχει ειδική εξέταση που να δείχνει αν κάποιος πάσχει από Kawasaki.
Εάν εμφανίζονται όλα τα κλινικά σημεία (τυπικό Kawasaki), η διάγνωση τίθεται κλινικά και σχετικά εύκολα
Η δυσκολία αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες δεν εμφανίζονται όλα τα κλινικά σημεία (άτυπο Kawasaki). Σε αυτή την περίπτωση, η ύπαρξη κάποιων εργαστηριακών ευρημάτων (πχ αυξημένη CRP, αυξημένα αιμοπετάλια κ.α) μπορεί να βοηθήσουν στο να τεθεί η διάγνωση.
Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου;
Η σημαντικότερη επιπλοκή της νόσου είναι η προσβολή των στεφανιαίων αγγείων (τα αγγεία που αιματώνουν την καρδιά). Η προσβολή των αγγείων οδηγεί στη δημιουργία ανευρυσμάτων συνήθως τη 2η-3η εβδομάδα νόσου.
Άλλες επιπλοκές είναι η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα και η προσβολή των βαλβίδων της καρδιάς.
Γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά με νόσο ή υποψία για Kawasaki παρακολουθούνται από παιδοκαρδιολόγο (με διενέργεια echo).
Οι επιπλοκές εμφανίζονται στο 15-25% των παιδιών που νοσούν και που ΔΕΝ έλαβαν θεραπεία.
Με τη σωστή θεραπεία ο κίνδυνος επιπλοκών μειώνεται στο 5%
Ποια είναι η θεραπεία;
Παρά το γεγονός ότι η νόσος είναι αυτοοϊάσιμη, όλα τα παιδιά με KD λαμβάνουν ειδική θεραπεία με στόχο τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών.
Η θεραπεία πρέπει να χορηγείται μεταξύ της 5ης και 10ης ημέρας πυρετού. Έναρξη θεραπείας νωρίτερα από τις 5 ημέρες πυρετού μπορεί να μην είναι αποδοτική.
Η θεραπεία συνίσταται σε χορήγηση ανοσοσφαιρίνης (IVIG) και ασπιρίνης:
- Aνοσοσφαιρίνη (IVIG): Πρόκειται ουσιαστικά για έτοιμα αντισώματα τα οποία χορηγούνται ενδοφλέβια. Ο πυρετός υφίεται εντός 36 ωρών από την ολοκλήρωση της χορήγησης. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να χορηγηθεί και 2ο σχήμα ανοσοσφαιρίνης.
- Ασπιρίνη: Αρχικά χορηγούνται υψηλές δόσεις (αντιφλεγμονώδης δράση) και με την ύφεση του πυρετού η ασπιρίνη συνεχίζεται να χορηγείται σε πιο χαμηλή δόση (αντιθρομβωτική δράση) από το στόμα.
Το παιδί με Kawasaki παρακολουθείται ανά τακτά διαστήματα από παιδοκαρδιολόγο. Αρχικά στις 3-4 εβδομάδες μετά τη διάγνωση, στις 6-8 βδομάδες και στους 6-12 μήνες. Η διάρκεια της λήψης ασπιρίνης καθορίζεται αναλόγως των ευρημάτων από τον παιδοκαρδιολόγο.
Copyright © 2020 Δρ. Κωνσταντινος Χριστοδουλιδης - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy Website Builder
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.