ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΓΕΣΥ
Τηλ επικοινωνίας: 99647272
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΓΕΣΥ
Τηλ επικοινωνίας: 99647272
Signed in as:
filler@godaddy.com
Του Δρ. Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη
Η προσθήκη κάθε νέας τροφής, αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία τόσο για το βρέφος όσο και για την οικογένεια. Αποτελεί ένα όμορφο συναίσθημα στη διαδικασία της ένταξης των στερεών τροφών. Επιπλέον αυξάνει τις δυνατότητες για ποικιλία και συνδυασμούς.
Όταν κάνουμε προσθήκη μιας νέας τροφής, προσθέτουμε πάντα ένα νέο τρόφιμο τη φορά, ανά 2 ημέρες. Για παράδειγμα εάν θέλουμε να εντάξουμε στη διατροφή το μήλο και τη μπανάνα, δεν θα τα βάλουμε μαζί την πρώτη ημέρα. Θα βάλουμε πχ το μήλο για 2 ημέρες (μπορεί να συνδυαστεί με προηγούμενα φρούτα), και μετά θα προσθέσουμε τη μπανάνα.
Ο βασικός λόγος που γίνεται αυτό, είναι για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ένα τρόφιμο στο οποίο το βρέφος ενδέχεται να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση. Εάν προσθέτουμε πολλά νέα τρόφιμα μαζί, και το βρέφος μας παρουσιάσει μια αλλεργική αντίδραση δεν θα ξέρουμε ποια είναι η αιτία. Επίσης, καλό είναι η ένταξη του νέου τροφίμου να γίνεται σε μικρή ποσότητα αρχικά, και να αυξάνεται σταδιακά στα επόμενα γεύματα.
Κοινά συμπτώματα που μας προδιαθέτουν για αλλεργία στο βρέφος είναι η εμφάνιση εξανθήματος στο βρέφος μετά τη λήψη μιας τροφής, ή γαστρεντερικά συμπτώματα όπως έμετοι, διαρροϊκές κενώσεις, αέρια, ευερεθιστότητα, αίμα στα κόπρανα.
Πιο σπάνια μπορεί να έχουμε ωχρότητα δέρματος, συνεχόμενο φτέρνισμα, ρινική καταρροή ή δύσπνοια (wheezing).
Οι τροφικές αλλεργίες σε ένα μεγάλο ποσοστό (μέχρι και 80%) υποχωρούν μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Για τις αλλεργίες όμως, θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο.
Πέρα από τον έλεγχο για αλλεργία, η σταδιακή ένταξη ενός τροφίμου τη φορά επιτρέπει στο βρέφος να βιώνει την προσθήκη μιας γεύσης/υφής σταδιακά και να μην μπερδεύει γεύσεις και υφές.
Κάτι που συχνά δεν καταλαβαίνουν οι γονείς είναι ότι το νέο τρόφιμο μπορούμε να το συνδυάσουμε με τροφές που έχουν ήδη προστεθεί στη διατροφή. Δηλαδή εάν το βρέφος έχει ήδη δοκιμάσει κολοκύθι και γλυκοπατάτα, και εμείς θα προσθέσουμε το καρότο, μπορούμε να το προσθέσουμε μαζί με τα προηγούμενα, δεν χρειάζεται να του δώσουμε μόνο το καρότο.
Μια καλή πρακτική, είναι η δοκιμή μιας νέας τροφής να γίνεται τη μέρα και όχι τη νύχτα, κάτι που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε πιο εύκολα μια πιθανή αλλεργική αντίδραση.
Επόμενο άρθρο (σύντομα): Τι τροφές ΔΕΝ πρέπει να δώσουμε στο βρέφος
Μπορείτε να στελνετε τις ερωτήσεις σας στο paidiatroscy@gmail.com έτσι ώστε να προσπαθήσω να τις εντάξω στα επόμενα άρθρα για να γίνουν πιο χρήσιμα και διαδραστικά.
Copyright © 2020 Δρ. Κωνσταντινος Χριστοδουλιδης - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy Website Builder
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.