ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΓΕΣΥ
Τηλ επικοινωνίας: 99647272
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΓΕΣΥ
Τηλ επικοινωνίας: 99647272
Signed in as:
filler@godaddy.com
Του Δρ. Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη
Έχει επιτέλους έρθει η ώρα για το πρώτο γεύμα! Ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για λαχανικό, φρούτο, ριζάλευρο, ή κάτι άλλο, πρόκειται για μια καινούρια εμπειρία και για το βρέφος αλλά και τους γονείς, οπότε πάμε να δούμε μαζί μερικές συμβουλές για το νέο αυτό εγχείρημα
1. Επιλέγουμε την καλύτερη ημέρα. Το πρώτο γεύμα είναι καλό να γίνει μια μέρα που οι γονείς έχουν χρόνο να αφιερώσουν. Μια καλή πρόταση είναι το πρώτο γεύμα να γίνεται το Σαββατοκύριακο ή κάποια μέρα που οι επαγγελματικές/υπόλοιπες υποχρεώσεις των γονιών δεν είναι πάρα πολλές. Ο χρόνος είναι απαραίτητος όχι μόνο για την προετοιμασία του πρώτου γεύματος αλλά και για την συμμετοχή των γονιών χωρίς άγχος ή πίεση χρόνου.
2. Επιλέγουμε την καλύτερη ώρα. Το πρώτο γεύμα μπορεί να γίνει το πρωί, το μεσημέρι, ή το απόγευμα. Αυτό εξαρτάται από την διάθεση του βρέφους. Θέλουμε να δώσουμε το πρώτο γεύμα την ώρα που το βρέφος είναι ευδιάθετο, και έχει όρεξη για παιχνίδι. Κάποια βρέφη είναι πιο δεκτικά/ευδιάθετα το πρωί, κάποια το μεσημέρι και κάποια το απόγευμα. Δεν έχει σημασία ποιο από τα 3 θα επιλέξουμε σαν πρώτο γεύμα, πάντα λαμβάνουμε υπόψιν και τη δυνατότητα των γονιών να είναι παρόντες
3. Δεν αφήνουμε το βρέφος να πεινάσει. Ο στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμο και να ξεκινήσουμε το πρώτο γεύμα προτού το βρέφος μας πεινάσει και αρχίσει να κλαίει. Η κατάλληλη ώρα λοιπόν είναι να είμαστε έτοιμοι λίγη ώρα πριν από τη συνηθισμένη ώρα που συνήθως πίνει το γάλα του το βρέφος. Ένα βρέφος που κλαίει, πεινάει, είναι κουρασμένο, πολύ δύσκολα θα δείξει ενδιαφέρον για την εισαγωγή των στερεών τροφών.
4. Δεν δίνουμε γάλα πριν τα στερεά. Ο λόγος είναι επειδή το βρέφος δεν πρέπει να είναι χορτασμένο, διότι δεν θα δείξει ενδιαφέρον στη νέα τροφή. Δεν πρέπει λοιπόν να δώσουμε γάλα στο βρέφος πριν το γεύμα
5. Η ποσότητα δεν είναι σημαντική! Η ποσότητα είναι ίσως το πιο μεγάλο άγχος για τους νέους γονείς. Η ποσότητα δεν πρέπει να μας αγχώνει. Το βρέφος θα γευτεί τη νέα τροφή, θα βάλει τα χέρια του στο πιάτο και μετά στο στόμα, θα παίξει με τη νέα υφή, θα εξερευνήσει τις νέες δυνατότητες. Δεν έχει σημασία η ακριβής ποσότητα του φαγητού που θα καταπιεί ή θα φάει στα πρώτα γεύματα. Στην πράξη, το πρώτο γεύμα συνήθως είναι απλά μερικές μικρές κουταλιές. Μην περιμένετε το βρέφος σας να φάει ένα ολόκληρο φρούτο ή ένα ολόκληρο πιάτο από την πρώτη φορά. Σιγά σιγά, θα βλέπετε την ποσότητα που τρώει το βρέφος να αυξάνεται. Οι 2-3 κουταλιές του πρώτου γεύματος στη συνέχεια θα γίνουν 3-4 και στη συνέχεια θα γίνουν ένα μικρό μπωλάκι. Ακολουθούμε πάντα τα σημάδια που μας δίνει το βρέφος. Όταν το βρέφος σταματήσει να δείχνει ενδιαφέρον, όταν δεν ανοίγει το στόμα, όταν γίνεται δύστροπο, τότε σημαίνει ότι έχει χορτάσει και δεν υπάρχει κάποιος λόγος να συνεχίσουμε το γεύμα.
6. Νερό! Με την έναρξη των στερεών τροφών, ξεκινάμε να δίνουμε στο βρέφος και νερό. Μετά το κάθε γεύμα δίνουμε μια μικρή ποσότητα νερού (5-10ml αρχικά). Είναι καλύτερα το νερό να δίνεται με βρεφικό ποτηράκι και όχι με το μπιμπερό για να γίνει διαχωρισμός με το γάλα και να μην μάθει το βρέφος να αναζητά νερό με το μπιμπερό.
7. Γάλα μετά το γεύμα. Εφόσον ολοκληρώσαμε το γεύμα, αφήνουμε το βρέφος να χαλαρώσει. Δεν του δίνουμε γάλα άμεσα. Περιμένουμε να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και να δούμε αν το ίδιο ζητήσει γάλα. Σε τέτοια περίπτωση, μπορούμε να δώσουμε συμπληρωματικά ένα μικρό γεύμα με γάλα. Φυσικά, όσο περνάει ο καιρός το συμπληρωματικό γεύμα θα μειώνεται και σιγά σιγά θα αντικατασταθεί εξ’ ολοκλήρου με τις στερεές τροφές
Με όλα τα πιο πάνω, είμαστε έτοιμοι για το πρώτο μας γεύμα!
Φροντίστε να φωτογραφίσετε το βρέφος σας στο πρώτο του γεύμα, να περάσετε χρόνο μαζί του, να δημιουργήσετε την αίσθηση του παιχνιδιού. Αφήστε το βρέφος να πειραματιστεί, να παίξει με το φαγητό του και να κάνει ακαταστασία. Είναι μέρος της εξερεύνησης. Απολαύστε όσο μπορείτε τη διαδικασία, μην αγχώνεστε και μην προβληματίζεστε έντονα. Μπορεί να νομίζετε ότι η ένταξη των στερεών τροφών είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά να είστε σίγουροι ότι πολύ γρηγορότερα από όσο νομίζετε, θα αναπολείτε αυτές τις στιγμές!
Στο επόμενο άρθρο ‘’Ενδεικτικό πρόγραμμα εισαγωγής τροφών για την πρώτη βδομάδα’’
Copyright © 2020 Δρ. Κωνσταντινος Χριστοδουλιδης - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy Website Builder
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.